Головна  →  Новини  →  15 грудня 2014

Вшанування пам'яті учасників ліквідації аварії на Чорнобильскій АЕС

Вшанування пам'яті учасників ліквідації аварії на Чорнобильскій АЕС

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції  сталась масштабна техногенна катастрофа. Завдяки її ліквідаторам (яких було не менше ніж 90.000 людей), аварія була локалізована. Наслідки катастрофи були відчутні для ліквідаторів-чорнобильців – багато хто з них помер після отримання великої кількості радіації, у когось значно погіршилось здоров’я.

14 грудня 1986 року було завершено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком. Починаючи з 2006 року, коли Президент України Віктор Ющенко підписав Указ, в якому йшлося про створення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС,  щорічно вшановується пам’ ять ліквідаторів-чорнобильців.

Голова Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації Геннадій Сінцов та інші учасники церемонії вшанували пам'ять учасників ліквідації аварії на Чорнобильскій АЕС та взяли участь у церемонії покладання квітів до пам’ятного знака «Жертвам ядерних катастроф» по вулиці Вербицького,11.

Алхімченко Віра Володимирівна, голова громадського об'єднання "Фонд виживання інвалідів Чорнобиля": "Дорогі земляки та запрошені! Минуло 28 років з того страшного  дня…Вибух на четвертому блоці станції, перші втрати, евакуація. Потім пішов відлік часу – години, дні, а зараз вже й роки.

У наші сім’ї прийшла невідомість за майбутнє, горе, хвороби, втрата близьких, друзів, знайомих .

Усі ці 28 років нам, чорнобильцям, приходиться постійно нагадувати уряду, що ми ще живі та потребуємо піклування з боку держави.

Проте в наше життя знову прийшло горе – війна на Донбасі. В зоні ЧАЕС був невидимий ворог – радіація, а на Донбасі з Україною воює увесь непотріб: українські сепаратисти, які їли наш хліб, а думками були на стороні Росії; воюють кадрові російські війська, наймані військові – чеченці, донські та кубанські козаки…Кого тільки там немає!

За даними ООН, більш ніж 4600 людей загинуло в зоні АТО. Це патріоти України та мирні мешканці донбасу. Багато міст та сіл вороги зрівняли з землею.

Ми, жителі, Прип’яті, як ніхто розуміємо та розділяємо горе та біль втрати синів, батьків, братів. Хтось вимушено покинув свою домівку та переселився у інше місто. Також розділяємо з вами втрату малої Вітчизни, адже все це пройшло через наші долі.

Ми добре пам’ятаємо, як нам допомагала вся країна – небайдужі до нашого горя перераховували в чорнобильський фонд гроші; передавали гуманітарну допомогу з Італії, Німеччині, Франції, США; оздоровлювали дітей в санаторія Криму, за кордоном. Уряд та волонтери робили для нас все необхідне, щоб чорнобильці змогли адаптуватись до нових умов життя.

А сьогодні, дорогі мої земляки, прийшов наш час допомогти тим, хто цього потребує.

Я, від імені усіх чорнобильських організацій Дарницького району, закликаю тих, хто небайдужий, хто підтримує наших патріотів, які воюють за майбутнє країни, ризикуючи своїм життям. Давайте і ми зробимо свій внесок (хто чим може): грошима, теплими речами, продуктами, новорічними подарунками, книгами. Одним словом тим, що потрібне саме зараз. Нехай ваші онуки напишуть в підтримку наших захисників листи, оформлять листівки, намалюють малюнки. Обов’язково вкажіть, що ви колишні мешканці Прип’яті.

Просимо усіх, хто хоче допомогти патріотам в зоні АТО, приєднатися до чорнобильців! Збір гуманітарної допомоги за адресою: вул. Вербицького,30. Громадська організація «Фонд інвалідів-2» Т.С. Хмеленок. Чекаємо Вас з 15.12 по 25.12"

 

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку