Головна  →  Новини  →  29 січня 2016

День пам’яті героїв Крут

День пам’яті героїв Крут

Сьогодні населення України відзначає День пам’яті героїв Крут. 97 років тому юні захисники Української Народної Республіки ціною власного життя вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована біля села Пам’ятне Борзнянського району Чернігівської області, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.

Трагічність бою полягала в тому, що його кінець можна було легко передбачити, адже перевага сил була збоку армії. Він трива лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя, безстрашшям та патріотизмом, молоді герої зупинили наступ ворога на два дні.

Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 студентів було перевезено до Києва. Виступаючи на церемонії поховання, голова Центральної Ради (1917-1918) Михайло Грушевський назвав вчинок київської молоді героїчним.

Після цього подвиг молодих людей канув у Лету на більш ніж 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано.

Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут».

На початку 2012 року на місці дерев'яного хреста на Аскольдовій могилі було встановлено справжній пам'ятник крутянцям: виготовлений із дорогого каменя «козацький хрест», у центрі якого висічений тризуб, під яким промовиста і символічна цитата із святого Євангелія — «Найбільша любов — життя покласти за друзів».  (за інформацією: Вікіпедія).

Трагічна загибель студентів під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. 

Перейти до спискуВерсiя для друку