КМДА Київська міська державна адміністрація


20 квітня 2017

З 6 квітня в Україні почнеться «Фестиваль військового патріотичного кіно "Позивний Зеніт" у твоєму місті», який охопить 6 українських міст, а також столицю.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомила одна з авторів фестивалю та режисерів кінострічок «Воїни Духу» та  циклу п’яти фільмів «Позивний Зеніт» Анна Мартиненко.

«Фестиваль військового патріотичного кіно ми започатковуємо з цього року, і він уже з 6 квітня почне стартувати в містах: Хмельницький - у кінотеатрі імені Шевченка та кінотеатрі «Планета», Черкасах - у кінотеатрі «Україна», Житомирі - кінотеатр імені Франка, місті Васильків - у кінотеатрі «Дружба», місті Вінниця - у кінотеатрі «Родина», і з 13 квітня - на узбережжі Чорного моря у місті Южне Одеської області в кінотеатрі «Кіно Плаза», - зазначила Мартиненко.

«У нас по-суті з’являється нове кіно в Україні. Це питання ідеологічно важливе. Дуже важлива ця робота, яка дасть можливість суспільству побачити передову, як вона є, очима простих військових» - заявив доброволець Зведеного Загону ПС ЗСУ, командир V ротації Зведеного Загону ПС ЗСУ, полковник В’ячеслав Хлоп’ячий з позивним «Резон».

Едуард Пінчук, кіборг, снайпер-розвідник 79 ОАЕМБр, який у місті Суми буде представляти і проводити зустрічі з глядачами під час прокату фільму «Воїни Духу», наголосив на важливості таких фільмів, в яких учасники бойових дій можуть висловитися і бути почутими: «Війна іде уже 4-й рік, але деякі люди почали забувати про цю війну і сприймати її, як щось буденне. Після повернення з фронту зустрівся з несправедливістю - і мовчати не хочеться. Дуже важливе значення мають ці фільми для підростаючого покоління і для нашої нації».

Майор Олександр Шпільовий, доброволець Зведеного Загону ПС ЗСУ з позивним «Шпіль» подякував авторкам фільмів «Воїни Духу» та «Позивний Зеніт», а також висловив думку, яку підтримують і його побратими: «Правду кажуть, що ми трошки програли інформаційну війну, що ми були не готові. У нас дуже гарна нація, сильна. Ми збудуємо нашу Україну, війна закінчиться. Такі фільми допомагають нам. Ви даєте нам надію!»

Автори і дистриб’ютори національних фільмів «Воїни Духу» та «Позивний Зеніт» Кулаковська і Мартиненко розповіли про унікальний і успішний прокат документального військового кіно в кінотеатрах країни. Що є свідченням великого глядацького попиту на правдиве сучасне документальне кіно про Захисників України.

Командир І ротації добровольчого зведеного загону ПС ЗСУ Богдан Бондар з позивним «Санта» згадав, що під час першого показу фільму «Воїни духу» у Вінниці, звідки він родом, йому довелося стояти - так багато бажаючих прийшло на перегляд. «Війна забирає щоденно кращих людей цієї країни, і чим більше ми звернемо увагу на це і будемо говорити про те, хто ці люди, що вони там роблять, тим, думаю, краще», - вважає Бондар.

Національний фільм «Воїни Духу» вдалося показати на державному телеканалі Сербії, де значний вплив російської пропаганди формує громадську думку європейців про війну в Україні. Також «Воїнів Духу» побачив естонський істеблішмент у «Центрі Кіномистецтв» Таллінського Університету. 19 квітня фільм "Воїни Духу" покажуть в Нью-Йорку.

За словами заступника директора КП «Київкінофільм» Лариси Зубенко, фільм «Воїни духу» демонструвався практично в усіх комунальних кінотеатрах Києва, а його основними глядачами були школярі.

«Ми пишаємося тим, що ви робите, і ми підтримуємо фільми «Позивний зеніт». Думаю, що ми будемо також запрошувати надалі школи і всіх вас, щоб ви виступали перед початком фільмів і розказували, як це відбувається. Бо це дуже важливо», - звернулася до авторів фільму та його героїв Зубенко, тим самим додавши до переліку міст, які будуть демонструвати "Позивний зеніт", і столицю.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.