КМДА Київська міська державна адміністрація


22 червня 2017

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

Шановні Дарничани!

Початок Великої Вітчизняної війни –  це трагічна дата в історії. 22 червня 1941 року розпочалась найжахливіша не тільки для нашого народу, а й усієї Європи війна. Все, що пов’язане з цією страшною війною, навіки викарбовано в історичній та генетичній пам’яті, тому ми згадуємо людей, які у грізні роки виявили мужність та відвагу у битві з ворогом.

Ніхто не забутий! Ніщо не забуте! Так ми говоримо своїм дітям. Ми стали передавати це з покоління в покоління. Ми закріпили цю пам’ятну дату в наших серцях. Вона є в наших національних календарях – Україна встановила її Указом Президента України від 17 листопада 2000 року № 1245/2000 як «День скорботи і вшанування пам’яті жертв Війни в Україні».

Доля склалася так, що Україна потрапила в епіцентр найбільшого в історії людської цивілізації збройного конфлікту. Жертви, якими оплачена перемога над нацизмом і фашизмом, навіть сьогодні точно не підраховані. Збитки, заподіяні окупантами та бойовими діями, на десятиліття позначилися на економічному, демографічному та соціальному розвитку держави.
Для українського народу війна була тотальною. Кожна родина і кожна людина, незалежно  від віку, статі і соціального стану, були втягнуті у надзвичайно жорстокий вир війни. Територія України  була одним з вирішальних театрів бойових дій, де двічі прокотилися смертоносні фронтові вали. Найжорстокіші випробування і нелюдські страждання, колосальні жертви і скалічені долі, загублене дитинство і втрачена юність – таке не стирається з історичної пам’яті.

Сьогодні вже мало залишилося у живих тих, хто зі зброєю у руках захищав тоді нашу країну. З кожним роком їх невблаганно стає все менше і менше. Та всі, хто здобував Перемогу, навічно залишаться у вдячній пам'яті нащадків, а спомин про них передаватиметься з покоління в покоління. Однак для всіх, хто пережив воєнне лихоліття, хто втратив у вихорі війни рідних, вона залишається близькою і сприймається з невгамовним болем.

Тож згадаймо в цей день у думках і молитвах кожного, хто поклав своє життя на вівтар боротьби за перемогу у Великій Вітчизняній війні.

Вічна та світла їм пам’ять…

В.о. голови                                                                                                                В.ЛОЗОВИЙ

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.