КМДА Київська міська державна адміністрація


20 листопада 2017

Мурали Дарницького району

Проект "MoreThanUs" - станція метро "Осокорки" 8 Муралів, 8 художників, 8 історій про Україну 

 

1. Художник - Kraser, Іспанія

«Mother land»: у роботі художник використовує тварин з Червоної книги України, а такоже рослини, флору та фауну. Зліва - ведмідь, представник Західної України, з інтегрованою Львівською ратушею. Праворуч - корсак, представник східної частини України, з інтегрованим Донецьким аеропортом. Між двома тваринами - світлофор у вигляді герба України, який показує напрямок територій нашої країни.

2. Художник - Spear (Бельгія)
«Знання - це скарб»: на фото зображений вчитель школи м. Гадяч, герой АТО Володимир Донос. У 2014 году батальйон Володимира потрапив під ворожий обстріл біля м. Іловайськ. Донос отримав тяжке поранення ноги та пролежавши у лісі 5 днів серед тіл своїх побратимів. Знання, які він отримав з книжок на протязі свого життя та любов до своєї сім'ї та родини допомогли йому вижити. Через 5 днів його знайшли двоє місцевих та відвезли до Донецької лікарні, де йому ампутували ногу, і він потрапив у полон. 18-го вересня його звільнили з полону. Сьогодні В. Донос знову працює шкільним вчителем у своєму рідному м. Гадяч Полтавської області.

3. Художник - Jasm.one aka Issam Rezgui (Швейцарія)

«UNITED»: основою Муралу стала фотографія актора и культурного діяча Богдана Ступки. Зліва зображені Карпатські гори, праворуч - донецький терикон, напис позаду портрету «United» символізує, що культура об'єднує нас усіх.

 

4. Художник - BKFoxx, Нью Йорк, США
«Unfinished», дівчина з вітражного скла, яка збирає його по шматочках; робота зроблена в кольорах прапору України й уособлює шлях України до самоідентичності.

5. Художник Matthew Down (Бельгія)
"Авдіївка". Художник взявши за основу справжнє фото Авдіївки, міста, яке зазнало руйнації внаслідок бойовий дій на сході країни, захотів нанести малюнок дитячою рукою так, ніби дитина знайшла старе фото десь в шафі або в коробці, перемалювала його, як ідеальне майбутнє, іншу реальність, ніби переосмисливши, як насправді могло б бути, кажучи тим самим, що, врешті, майбутнім поколінням доведеться прибирати наслідки скоєного дорослими.

6. Художник Мата Руда, Сан-Хосе, Коста-Ріка
"Автономія" - це назва муралу на станції метро "Осокорки", що присвячений Кримським татарам, їхньому тяжкому минули, їхній нинішній боротьбі и залізній волі. На картині зображена молода сучасна кримськотатарська жінка в традиційному одязі, яка символізує минуле, депортацію, окупацію та діаспору, і яка дивиться на силует карти Криму, який з'являється під нею в букеті квітучих квітів. Золоті Кримські тюльпани в букеті та фон синього неба за нею є кольорами золотої ламги на синьому прапорі Кримська татар. Масштабне представництво корінних народів України в українській столице не лише надихає, а й каже, що про міцний дух татар треба розповідати, щоб усі почули та побачили.

7. Художник Аполло Торес, Сан-Паулу, Бразилія
«Універсальна мова». Робота є вшанування музики як універсальної мови, якою люди можуть домовитися и працювати разом задля створення гарного досвіду. Музика та спеціально імпровізовані вистави - це все про момент, про усвідомлення того, що буде далі, а також про те, щоб почати діяти зараз. На фоні згадуються деякі будівлі та місця, зруйновані війною, такі як Всесвітній торговий центр, Хіросіма, а також деякі будівлі, натхненні архітектурою України.

Що стосується нещодавніх конфліктів в Україні, зокрема протестів на Майдані, на муралі зображене фортепіано, яке стояло перед поліцейським кордоном 20 лютого 2014 року.

 

8. Художник Олександр Брітцев - Україна
"Самоткана". Самоткана - мається на увазі сама Україна. Люди, які в різні часи вплітали свої долі в історію. Мотки є символами долі. У сюжеті представлена ​​молода дівчина, яка ткає килим. Силует всередині килиму має контури карти України.

Роботи між собою об'єднав художник MDOT (Ukraine / USA)

 

"Сюрреалістичний малюнок-розповідь про історичний і сучасний контекст Харківського житлового масиву"

Ця фреска оповідає про "історичний і сучасний контекст Харківського житлового масиву" У Дарницькому районі столиці за адресою Харківське шосе, 158 з'явився черговий мурал. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив радник міністра інформаційної політики України Гео Лерос, опублікувавши відповідні фото. Він розповів, що мурал під назвою "Сюрреалістичний малюнок-розповідь про історичний і сучасний контекст Харківського житлового масиву" намалював український художник DimaFatum.

«Будда»

Стінопис по вул. Гмирі. Користувачам досі не зрозуміло, що зображено на малюнку, але, як зазначає киянка, мурал ще не закінчено. "Це ще в процесі створення. Зараз 10 ручок, шість ніжок, вогняна голова і серце в одній парі рук", - написала вона.

«Кролики»

Художник зобразив звіряток на стіні бойлерної на Позняках. Барвисте графіті на стіні бойлерної (Срібнокільська, 8-б) створив Київський художник Віталій Гідеван намалював тут двох чудових кроликів в кольорах, дві морквини і маленьку пташку.

"Архангел Михаїл"

Стінопис "Архангел Михаїл" прикрашає будинок на проспекті Бажана 9. куратор проекту "ArtUnitedUs" Гео Лерос, картину під назвою "Архангел Михаїл" створив художник Gaia.

"Фрагменти надії"

На вулиці Срібнокільській є стінопис, присвячений проблемі насильства і жорстокості, він називається "Фрагменти надії". Головні його фігури - дві руки, які ламають меч. Це маніфест проти насильства і жорстокості, заклик до мінімального взаєморозуміння.
Також на об'єкті закодований текст шрифтом Брайля - «хоуп» (надія - прим). Автор Мура - український художник Сергій Радкевич. Адреса: проспект Петра Григоренка, 33/44, Київ, 02000

Неподалік від даного муралу знаходиться ще один - доволі цікавий витвір мистецтва

«Любов керує світом»

Стінопис «Любов керує світом» на вул. Архітектора Вербицького, 8 був намальований у 2016 році в рамках фестивалю Mural Social Club, автор роботи італійський художник Francesco Giorgino відомий під псевдонімом Millo. Про свою роботу автор каже: “Робота, яку я створив в Києві, має назву Love Runs the World («Любов керує світом»). Це – послання миру та любові у районі міста, для якого характерні кілометри блокових будинків. Хтось може сказати, що мурал – маленький квітка у бетоні, але саме багато квітів створюють сад”.

Ініціатором створення фестивалю Mural Social Club виступив благодійний фонд Sky Art Foundation, кураторами проекту стали Олег Соснов та Юлія Островська. Головна ціль проекту – це популяризувати актуальну сучасну культуру в Україні та підтримувати культурні ініціативи містян.

Художник – Millo (Francesco Giorgino)
Арт-проект – Mural Social Club
Рік створення – 2016
Адреса – м.Київ, Дарницький район, вул. Архітектора Вербицького, 8
Станція метро – Харківська (відстань ≈1.3км.)

"Соняшники"

Стінопис "Соняшники" на вулиці Анни Ахматової, 4 – чудовий патріотичний малюнок із зображенням маленької українки, яка стоїть серед соняшників. Робота була створена у 2016 році за ініціативою благодійного фонду «Майстерня добра», автори малюнку художники із компанії «Wall street».

Художник – компанія Wall street
Рік створення – 2016
Адреса – м.Київ, Дарницький район, вул. Анни Ахматової, 4
Станція метро – Харківська (відстань ≈1.5км.)

 

«Земля й небо»

Стінопис «Земля й небо» на вул. Анни Ахматової, 4 з зображенням візантійської фрески був намальований у 2016 році в рамках фестивалю Mural Social Club, автор роботи грецький художник Fikos Antonios. Ініціатором створення фестивалю Mural Social Club виступив благодійний фонд Sky Art Foundation, кураторами проекту стали Олег Соснов та Юлія Островська. Головна ціль проекту – це популяризувати актуальну сучасну культуру в Україні та підтримувати культурні ініціативи містян.

Художник – Fikos Antonios
Арт-проект – Mural Social Club
Рік створення – 2016
Адреса – м.Київ, Дарницький район, вул. Анни Ахматової, 4
Станція метро – Харківська (відстань ≈1.5км.)

«Зараз»

Стінопис «Зараз» на вул. Харківське шосе, 158 – був намальований у 2016 році в рамках арт-проекту Art United Us, автор роботи Innerfields. Innerfields – це група художників, яка була заснована у 1998 році в Берліні, Німеччина. До її складу входять Jakob Tory Bardou, Holger Weißflog та Veit Tempich.

Художник – Innerfields
Арт-проект – Art United Us
Рік створення – 2016
Адреса – м.Київ, Дарницький район, Харківське шосе, 158
Станція Метро – Бориспільська (відстань ≈2.3км.)

 «Братерство»

Стінопис «Братерство» був створений у 2016 році в рамках арт-проекту Art United Us. Знаходиться він на стіні тринадцятиповерхового будинку на Харківському шосе, 180/21 в Дарницькому районі міста Києва. На малюнку зображені дві дівчини і планета. Автори роботи команда художників Dourone. До речі, майже на всіх їх роботах зображені жіночі портрети.

Спочатку Dourone був просто псевдонімом художника Fabio Lopez Gonzalo, який розпочав свою творчу діяльність у 1999 році коли йому було 14 років. У 2012 році до нього долучилася Elodie Arshak відома під псевдонімом Elodieloll. І вже потім вони як пара в житі та творчості почали працювати як команда.

Dourone пише про свою роботу: «Братерство» про братерство, що відображає три важливі цінності: повагу, свободу і різноманітність. «Братерство» говорить про людські стосунки, здатність ділитися ідеями і моментами, бути корисним і поважати інших. У нашому суспільстві ці аспекти життя стираються іншими аспектами, такими як індивідуалізм і егоїзм. «Братерство» не тільки про сім’ї, ми всі можемо підтримувати одне одного у кожному моменті нашого життя, і поводитися з іншими людьми так, як хотіли щоб поводилися з нами».

Художник – команда Dourone
Рік створення – 2016
Арт-проект – Art United Us
Адреса – м.Київ, Дарницький район, Харківське шосе, 180/21
Станція Метро – Вирлиця (відстань ≈1.1км.)

"Уява дівчинки"

Стінопис "Уява дівчинки" , школа 274
Художники Mono Gonzalez та Seth створили мурал для київської школи!

Ініціатор та один із кураторів проекту Mural Social Club: Back to school! 2017 Жюл'єн Маллан, відомий як Seth, спільно з чилійським художником поєднали свої стилі в одній роботі, яка тепер прикрашає стіну школи №274, що знаходиться в Дарницькому районі міста Києва. Для дітей, які прийшли до школи у вересні, це було дійсно сюрпризом, оскільки ідея створення саме цього муралу народилася одного літнього вечора, коли художники зустрілися в Києві й на наступний день повинні були виїжджати до своїх локацій в інші міста. Цей стінопис показує вплив мистецтва на дітей, стимулюючи їх уяву і надихаючи на створення своїх власних шедеврів.

"Обидві роботи, які були створені в Києві разом з Seth для Back to School!Ukraine 2017, доповнюють одна одну, як Bird&Dizz – це студійний альбом, записаний у 1950 році відомим саксофоністом Charlie "Bird" Parker та трубачем Dizzy Gillespie" - коментує Mono Gonzalez новостворений витвір.

"Цей мурал також говорить про різницю між громадським мистецтвом та мистецтвом у галереях", - зазначив Seth.

Кураторами проекту Mural Social Club: Back to School! 2017 виступають Жюл’єн Маллан (Франція) та Олег Соснов (Україна). Проект зініційовано благодійним фондом Sky Art Foundation (Дмитро Палієнко)

Mural Social Club: Back to School! 2017 - соціальний проект, покликаний надати цінності та значущості самим будівлям, даруючи дітлахам та підліткам монументальний твір, а також привнести у дитяче мислення більше фантазії для творчого розвитку.

Sky Art Foundation заснований в Україні восени 2014 року як приватна ініціатива з метою підтримки та розвитку нового покоління українських художників, котрі працюють у сфері сучасного мистецтва, а також для сприяння міжнародним культурним обмінам та інтеграції української культури у світовий арт-контекст.

 

 

«Діалог»

Стінопис на гімназії №267 був створений у 2017 році в рамах арт-фестивалю Mural Social Club за ініціативою фонду Sky Art Foundation. У 2017 році в рамках фестивалю було вирішено розпочати соціальний арт-проект Back to school! Ukraine, під час якого буде створена серія малюнків на навчальних закладах школах, дитсадках, університетах тощо.

Автор муралу на гімназії аргентинський художник Franco Fasoli відомий під псевдонімом JAZ. Він намалював двох великих кішок котрі стоять посеред лісу і ведуть діалог, розмовляють на тільки їм зрозумілій мові. Смужки на їх тілі відображають комунікацію та сигнали, які вони посилають одна одній.

Рік створення – 2017
Художник – JAZ (Franco Fasoli)
Куратор – Олег Соснов, Seth (Julien Malland)
Арт-проект – Mural Social Club
Ініціатива створення – фонд Sky Art Foundation
Адреса – м.Київ, Дарницький район, вул. Архітектора Вербицького, 7А
Станція метро – Харківська/Вирлиця (відстань ≈1.25км.)

«Instability»

Стінопис «Instability» на проспекті Миколи Бажана, 7 (Київ) – був намальований у 2016 році грецьким художником INO в рамках арт-проекту Art United Us. Цей чудовий малюнок сильно відрізняється від добре знайомих нам яскравих муралів своєю сіро-чорною гаммою.

Художник – INO
Арт-проект – Art United Us
Ініціатор створення – Гео Лерос (City Art), Ірина Каніщева (352walls), Володимир Манжос (Interesni Kazki), Ілля Сагайдак (Dynamic Urban Culture Kyiv)
Рік створення – 2016
Адреса – м.Київ, Дарницький район, просп. Миколи Бажана, 7
Станція Метро – Вирлиця (відстань ≈500м)

 

"Козацтво"

Цей стінопис "Козацтво" на Харківському шосе, 170 був намальований у 2016 році канадським художником Olivier Bonnard в рамках арт-проекту Art United Us.

Про свою роботу художник Olivier Bonnard каже: «Вона поєднує в собі роль козацтва в історичному розвитку України і наслідки антропогенного впливу на Чорне море».

Художник – Olivier Bonnard
Рік створення – 2016
Арт-проект – Art United Us
Адреса – м.Київ, Дарницький район, Харківське шосе, 170
Станція Метро – Вирлиця (відстань ≈1.5км.)

 

«Shelter»

Чорно-білий мурал «Shelter» (притулок) був створений у 2016 році в рамках арт-проекту Art United Us. Знаходиться він на 12-поверховому будинку на Харківському шосе, 170 в Дарницькому районі міста Києва і займає одразу дві стіни. На малюнку зображена тендітна молода дівчина. Автор роботи мексиканська художниця Paola Delfín.

«Я вірю, що незважаючи на будь-які труднощі в житті у нас у всіх є притулок, до якого можна повернутися, і я розмалювала цю стіну, роздумуючи над цією ідею. Я приїхала з країни, яка є прекрасним місцем, але проходить крізь деякі труднощі, так само як і Україна, тож незалежно від того, які саме неприємності відбуваються, завжди є місце миру, навіть якщо все здається похмурим. Я вирішила намалювати мурал у чорно-білих фарбах і розділити його на дві частини, тому що я вважаю, що краса може представити себе в найтемніших моментах, і те, як ми вирішуємо сприймати речі, може змінити все, це лише питання перспективи» (Paola Delfín).

До речі, на цьому будинку є ще один мурал, створений у 2016 році в рамках арт-проекту Art United Us від канадського художника Olivier Bonnard.

Рік створення – 2016
Художник – Paola Delfín
Арт-проект – Art United Us
Адреса – м.Київ, Дарницький район, Харківське шосе, 170
Станція Метро – Вирлиця (відстань ≈1.5км.)

 

"Птах"

Стінопис "Птах" на проспекті Миколи Бажана, 5Е – робота американського художника Ernesto Maranje, який на стіні дев’ятиповерхового будинку намалював павича. Малюнок дуже насичений, він має безліч дрібних яскравих елементів, що в сумі складаються в одну цільну прекрасну картину. Беззаперечно один з кращих муралів.
Мурал був створений у 2016 році в рамках проекту Art United Us, куратор Гео Лерос.

Художник – Ernesto Maranje
Арт-проект – Art United Us
Куратор – Гео Лерос
Рік створення – 2016
Адреса – м.Київ, Дарницький район, просп. Миколи Бажана, 5Е
Станція метро – Харківська (відстань ≈550м)
Станція Метро – Вирлиця (відстань ≈500м)

 

«Скарбниця»

Стінопис «Скарбниця» на проспекті Миколи Бажана, 5 був намальований у 2016 році в рамках арт-проекту Art United Us. Автор роботи український художник Олександр Брітцев. Про свою роботу художник писав: «У кожному з нас є внутрішній світ, і він багатий. І кожен його може відкрити».

Рік створення – 2016
Художник – Олександр Брітцев
Арт-проект – Art United Us
Адреса – м.Київ, Дарницький район, просп. Миколи Бажана, 5
Станція Метро – Харківська (відстань ≈270м.)

 

«Мати і дочка»

Розпочинаємо знайомство з Дарницькими стінописами.

Мурал «Мати і дочка» на проспекті Миколи Бажана, 9З був намальований у 2016 році в рамках арт-проекту Art United Us. Автор роботи австралійський художник James Reka, також відомий під псевдонімом RekaOne. На будинку художник створив два мурали поєднані однією темою – це диптих (дві картини, об’єднані однією темою та ідеєю), який відображає любов матері до своєї доньки.

Рік створення – 2016
Художник – James Reka (RekaOne)
Арт-проект – Art United Us
Адреса – м.Київ, Дарницький район, просп. Миколи Бажана, 93
Станція Метро – Вирлиця (відстань ≈50м.)

 

 

Один із перших муралів на паркані ПАО «Дарницкий завод ЖБК»

 

Мурал на стіні Дарницької районної адміністрації в Києві 

Трохи фарб в сірі будні. На будівлі райдержадміністрації вперше в Україні намалювали мурал. Автори арт-об'єкта стверджують, що завдання проекту показати, що влада це не щось холодне і аморфне. Завдання проекту-показати, що влада має служити своєму народові і бути людяною, світлою, відкритою!

 

«Interesni Kazki»

Цілу галерею графіті можна побачити на стінах павільйонів дитячого садка №89 по вул. Княжий затон, 17-г. Автори малюнків - дует «Interesni Kazki»: Aec (Олексій Бордусов) і Waone (Володимир Манжос). Художники відомі далеко за межами України. Роботи «Interesni Kazki» є на вулицях Німеччини, Іспанії, Мексики, Португалії, Росії, США та інших країн.

“Синергетика"

Український учасник фестивалю Mural Social Club Alexander Grebenyuk створив мурал у Києві за адресою Срібнокільська, 1. Свою фреску Гребенюк присвятив еволюції життя на землі. “Синергетика – це напрямок науки, що вивчає поведінку складних систем. У загальному сенсі – глобальний еволюціонізм. Ідея роботи приблизно наступна: поява нашої планети та розвиток на ній життя – як довгий ланцюг випадковостей. Образ людини, обплетеної рослинами, символізує нерозривний зв'язок з процесами глобальної еволюції”, - відзначає автор.

 

"Кругообіг"

Луцький стріт-артист Андрій Калькова прикрасив масштабним малюнком київську середню школу №314, яка знаходиться за адресою Княжий Затон, 7-а. Мурал створений в рамках фестивалю Mural Social Club.

Абстрактна фреска є частиною серії "Кругообіг" Андрія Калькова. Ядром серії є орнамент спіралі, зашифрований в більшості робіт мові "8-bit" і "op-art". Для художника - це символ пізнання, розвитку та циклічних процесів Всесвіту.

Енергетичний


Вулиця Вереснева 5а

Індустріальний мурал

На вул. Пасхаліна, 15  зображені різнокольорові будиночки з яскравими дахами

 

Скандинавія

Художники з Ісландії Björn Loki і Elsa Jónsdóttir декілька днів тому презентували два нових мурали на стінах скандинавської гімназії у Києві (вул. Б. Гмирі, 3-б). Автори розробили ескізи на тему подорожі по скандинавських країнах. В основі графічного малюнку - поштові марки, стилізовані під прапори Данії, Норвегії, Швеції та Ісландії. Кожна виконана у відповідному кольорі країни. Основний зміст проекту - важливість відкриттів і цікавості до всього нового. У світі, де завдяки інтернету стираються географічні кордони, вивчати нові мови і заводити друзів з різних країн стало простіше і цікавіше. Сьогодні поштові марки можна колекціонувати, а вивчення нових мов практикувати у віртуальному спілкуванні з друзями з цілого світу. Тепер кожен охочий матиме можливість приїхати та глянути на роботу цих двох талановитих авторів. 

 

Стріт-арт створили на школі №280 в мікрорайоні Бортничі 

Автором муралу став відомий французький майстер стріт-арту Popay. Це перший твір автора в Києві.

Мурал створений в рамках фестивалю "Французька весна в Україні".

Селфі дівчата з єнотом

Мурал з'явився на перетині вул. Тростянецькій і Вербицького (Дарницький район) на стіні теплопункту. На малюнку зображена дівчина зі смартфоном, яка робить Селфі з єнотом. А за ними підглядає снігур і веселі смайлики.

Графіті намалював відомий столичний художник Віталій Гідеван. Він присвятив роботу дружині, у якої на днях був день народження. Над малюнком художник працював більше двох тижнів, використавши більше 40 балончиків фарби.

 

Мурал присвячений екології

Автором муралу є київський художник Віталій Гідеван, який показав свою роботу в Facebook.
"На гроші міняють чисте повітря, вирубують ліс, віковічні дуби. Що ж ти робиш, людино, з нашим корінням? Нам іншого дому, крім Землі, не знайти! З цих слів вимальовується рись, яка є символом лісів Закарпаття і знаходиться на межі вимирання", – пояснив художник ідею муралу.
Адреса нового муралу – вул. Азербайджанська, 16/1 у Києві (Гродненський провулок, 16/4).

Новий рекордсмен —  мурал на ЖК “Лебединий”

Він потрапив до Книги рекордів України за найвищий мурал у Європі на торці житлового будинку! Мурал заввишки аж 74 метри, що досі є максимальним показником серед усіх європейських. Запрошуємо в гості за адресою: вул. Ревуцького, 40, щоб побачити рекордсмена на власні очі.

Найвищий мурал у Європі на вулиці Ревуцького, 40

Мурал називається «Материнство» і уособлює одвічні сімейні цінності. Висота муралу становить78 м, а загальна площа 1155 кв.м., і це найвища подібна робота в Європі.

Художник з Хотина Володимир Пастушак разом з криворізькою майстринею Юлією Мастерс створили найвищий мурал в Європі.
«Ми подолали новий бар’єр — 25 поверхів! На це знадобилося 24 дні. Часом доводилося працювати в екстремальних умовах, на сильному вітрі або при ліхтарях На виконання проєкту знадобилося майже 300 годин і 343 літра лаку і фарби», — розповів Володимир Пастушак.



На Позняках з’явився новий барвистий мурал

У Дарницькому районі Києва з’явився новий мурал столичного вуличного художника Віталія Гідевана.

Про це автор роботи повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebook. На муралі зображений представник популярної породи декоративних собак – мопс.

«Полунично-мопсовий фреш і +1 барвистий дворик», – зазначив Гідеван.

Побачити зображення можна за адресою: вул. Анни Ахматової, 31.

 

В рамках реконструкції гімназії № 315 на вулиці Драгоманова, 27-а яскраво розмалювали фасад закладу освіти

Також під час реконструкції утеплено фасад гімназії та прикрашено його зображенням прапорів держав, мови яких вивчають у закладі освіти.

 

Найдовший Самчиківський розпис - новий рекорд в Дарницькому районі

В Дарницькому районі встановили Національний рекорд, створивши найдовший Самчиківський розпис.

Ініціаторами проєкту стали голова правління ГО "Фонд "Родинний оберіг" Марина Казаченко та відома майстриня самчиківського розпису Яна  Власенко-Бернацька.

Новим креативним артоб’єктом району відтепер є паркан вздовж спеціалізованої загальноосвітньої школи № 105, що на вулиці Сімферопольській,10. Саме цей паркан тепер прикрашає традиційний український орнамент.
Починаючи з 12 вересня, упродовж всього 10 робочих днів, громадськість та небайдужі мешканці мікрорайону розмалювали залізобетонний паркан, на 57 секцій якого нанесли яскравий Самчиківський розпис. Представниця Книги рекордів України зареєструвала новий Національний рекорд України у категорії «Найдовший Самчиківський розпис довжиною 86 метрів».


 
Соціальний проєкт «Народжені з попелу» за підтримки ЮНЕСКО
Столичні художниці закінчили роботу над першим муралом важливого соціального проєкту «Народжені з попелу» за підтримки ЮНЕСКО, Вітару Італія та фонду FFUN SDG. Стінопис понад два місяці малювали на фасаді багатоповерхівки на вул. Княжий Затон, 21 художниці Юлія Абрамова та Яна Власенко-Бернацька.
На ньому зображена щаслива жінка, яка змогла піти від кривдника і стала вільною. Про це журналістці «Вечірнього Києва» повідомила авторка проєкту, київська фотохудожниця Євгенія Фулен.

 До 30-ї річниці незалежності України створено мурал на фасаді будинку по вул. Ревуцького, 40 (ЖК “Лебединий”)

Відкриття муралу присвяченого героїчним рятівникам.

Яскравий тематичний малюнок відтепер прикрашає територію біля Дарницького управління ДСНС по вул. О.Кошиця, 3В

Супергеройський мурал прикрашає технічне приміщення біля будинку на вул. Княжий Затон, 16Б

Сергій Машовець: пам’ятаємо своїх Героїв!

Разом із родиною полеглого Героя, заступником начальника Київської міської військової адміністрації генерал-лейтенантом Володимиром Аскаровим, депутатами Київради Андрієм Вітренко, Лілією Пашинною, Миколою Конопелько, Оленою Говоровою, Михайлом Присяжнюком, Євгеном Кузьменко, побратимами-азовцями та місцевими жителями відкрили мурал, присвячений усім захисникам і захисницям України, зокрема загиблому Сергію Машовцю, на фасаді будинку на Ревуцького, 19/1, де він мешкав.

Сергій Машовець з початку війни добровольцем пішов захищати Київщину. Трагічно загинув 14 березня 2022 року під час виконання бойового завдання у населеному пункті Горенка Київської області.

Сергій був активним учасником Революції гідності, з 2014 року займався громадською та волонтерською діяльністю, забезпечував необхідним добровольчі батальйони, які брали участь у війні на сході України. Входив до багатьох ініціативних груп у Дарницькому районі.

Ідею створення муралу започаткувала дружина Сергія – Ірина Машовець спільно з побратимами полеглого воїна. Мурал складається з трьох частин, кожна з яких символізує певний етап життєвого шляху Сергія:

перша: Революція Гідності, активним учасником якої був Сергій;

друга: боротьба Сергія за збереження флори і фауни, зокрема - парку Осокорки;

третя: повномасштабне вторгнення, коли Сергій зі зброєю в руках пішов захищати Україну від російського загарбника.

Мікрорайон Позняки тепер прикрашають єнот, сорока та мопс

Будинок по вулиці Анни Ахматової, 31 поповнився новим яскравим стріт-арт малюнком.

Мурал створив відомий київський художник Віталій Гідеван.

Новий стінопис в рамках проєкту ‘Back to school’ створений Олександром Гребенюком на стіні школи № 266

Митець надихнувся австралійською флорою: незвичним цвітінням особливого сорту евкаліпту, який існує тільки в Австралії. Мурал '12 днів літа' покликаний стимулювати уяву дітей і привнести теплих та гармонійних кольорів до їх повсякденного перебування у школі.

Подяка Олександру Гребенюку за цей витвір мистецтва.

Окрема подяка Посольству Австралії, зокрема Брюсу Едвардсу, Послу Австралії в Україні, за те, що взяли на себе витрати по створенню стінопису та підтримку соціального проєкту, направленого на мистецький розвиток українських дітей.

Куратор проєкту Олег Соснов

У Дарницькому районі з’явився найдовший патріотичний мурал!

За участю депутатів Київради Юлії Ярмоленко, Володимира
та Олександра     Гончарових офіційно відкрито новий мурал! Більш того, він став найдовшим муралом патріотичної тематики у всій країні – понад 93 метри! І відповідний рекорд вже внесено до Національного реєстру рекордів України!

Мурал під назвою «Клич роду» створювали з 28 червня 2022 року. Над малюнком працювали талановиті художниці Яна Власенко-Бернацька та Юлія Абрамова. Патріотичний мурал створювався за ілюстраціями Юлії Абрамової до вистави «Летять журавлі». Адже журавель – один з символів України та любові до рідної землі. А ми, українці, є великою родиною. Родина до родини - то і є народ, а народ - це Україна!

До його створення авторки проєкту залучали волонтерів та мешканців району: дорослих і дітей та усіх бажаючих, хто вмів тримати пензлика в руках і виявив бажання доторкнутися до процесу створення цього фантастичного, і наразі, дуже символічного арт-об'єкта!

Приголомшливий мурал можна побачити на Дніпровській набережній біля ТЦ «Аркадія». 

Відкриття муралу

22.10.2023 відбулося відкриття муралу, присвяченого всім добровольцям, який називається "ТІНЬ"

На муралі зображений чоловік, Мовчан Олексій Миколайович (позивний "ТІНЬ"), який загинув у віці 48 років 01.05.2022 у Донецькій області під час виконання бойового завдання, захищаючи Батьківщину від ворожої агресії.

Художники - Віталій Гідеван та Олена Нойна

Місце:  м. Київ, вул. А.Ахматової, 4



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.