Головна  →  Новини  →  15 грудня 2017

Як бюджет участі допоміг дарничанам з особливими потребами

Як бюджет участі допоміг дарничанам з особливими потребами

Бюджет участі – процес, який надає можливість кожному мешканцю столиці брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та голосування за них.

Будь-який житель міста може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні та спостерігати за тим, як його проект реалізують.  

У рамках проекту «Соціальна послуга «Фізична реабілітація» для Центру соціально-психологічної реабілітації  дітей та молоді з функціональними обмеженнями Дарницького району (ЦСПР ДМФО) придбано кімнату сенсорно-інтегративної терапії. Місту вона коштувала 440 тис. грн. Адміністрація Центру реабілітації не збирається зупинятись на досягнутому та має великі плани на майбутнє.

Діти, які мають  інвалідність, потребують постійних занять. Такі діти відвідують школи, в яких потрібно створити необхідні для них умови. Для послідовності процесу реабілітації, за ініціативою ГО «Маленький принц», з яким співпрацює Центр реабілітації, подали громадський проект, у рамках якого планується облаштувати кімнату сенсорно-інтегративної терапії у школі № 266. Такий самий проект передбачаємо розробити й для дитячого садочка. Плануємо зробити наш Центр реабілітації надавачем більш широкого спектра послуг, відкрити на його базі дві групи дитячого садочка та клас, який зможуть відвідувати діти з важкими формами інвалідності, – розповідає про плани на майбутнє Людмила Новік, директор ЦСПР ДМФО.

Центр соціально-психологічної реабілітації  дітей та молоді з функціональними обмеженнями Дарницького району працює вже більше 10 років. На обліку в Центрі є люди з різними нозологіями, що звертаються за допомогою. Заняття у кімнаті сенсорно-інтегративної терапії особливо важливі для дітей з розладами аутичного спектру. Така кімната допоможе гармонізувати психофізіологічний стан, розвине статичну і динамічну координацію, загальну і дрібну моторику, підвищить рівень концентрації уваги,працездатність, забезпечить формування самоконтролю і саморегуляції.

Кімната сенсорно-інтегративної терапії складається з багатьох блоків. Суть занять – створювати дітям певні перепони, які вони мають долати. Діти займаються у цій кімнаті в групах до 8 осіб двічі на тиждень протягом 2 годин. Заняття обов’язково проводяться в присутності батьків.

Ми вчимо їх вправам, які вони можуть використовувати з дітьми вдома. У кімнаті є спеціальні картинки, на яких зображено, що можна робити та чого не можна робити дітям. Так, діти з аутизмом через свою особливість можуть не чути, що їм розповідають, але розуміють картинки. Також під час занять використовуються елементи логопедії, які проводимо разом з логопедом Анною Бірюковою. Заняття в такій кімнаті покращують пам’ять, розвивають координацію, допомагають розвити мовлення, – зазначає Олексій Смолянніков, вчитель-реабілітолог Центру реабілітації.

Нещодавно у Центрі соціально-психологічної реабілітації  дітей та молоді з функціональними обмеженнями Дарницького району з’явився тренажерний зал. За словами психолога Центру реабілітації Юрія Івановича Кравченко, заняття на тренажерах розвивають волю, покращують настрій та комунікативні навички клієнтів, мотивують до діяльності, вчать працювати у команді.

Результат занять на тренажерах побачила і Тетяна Дубровенко мама 19-річного Дмитра, відвідувача Центру. Жінка розповіла, що її син маєДЦП (дитячий церебральний параліч) та часто скаржиться на болі у м’язах, спині. Після занять на тренажерах спина хлопця почала менше боліти. Важливим є і те, що у хлопця з’явились друзі та коло спілкування.

Варто зазначити,що бюджет участі діє не лише у Києві, а і в інших містах України, залучаючи громадян України до вирішення спільних питань.

Перейти до спискуВерсiя для друку