Головна  →  Новини  →  20 грудня 2017

«Енергія» орієнтується на Відень і Будапешт

«Енергія» орієнтується на Відень і Будапешт

Модернізацію сміттєспалювального підприємства буде завершено до 2020 року.

На заводі «Енергія» планується впровадити сучасну систему хімічного очищення димових газів з досягненням європейських норм викидів забруднюючих речовин. Про це заявив учора мер Києва Віталій Кличко під час інспекції роботи сміттєспалювального підприємства.

Під час інспекції міський голова нагадав, що завод «Енергія» – єдине працююче сміттєспалювальне підприємство в Україні, яке розпочало роботу 30 років тому. Нині його потужності дозволяють спалювати до 30% твердих побутових відходів, що утворюються в столиці. «Зараз ми підійшли до модернізації заводу. Не таємниця, що кияни скаржаться, що він не відповідає сучасним нормам, забруднює атмосферу. Ми працюємо над тим, щоб замінити фільтри. І зараз обговорювали нову систему модернізації хімічної очистки викидів, які є продуктом діяльності підприємства», – зазначив Віталій Кличко. 

За його словами, саме тому в планах вже в найближчі роки досягнути європейських екологічних норм в роботі заводу. Мер додав, що модернізацію «Енергії» планується реалізувати до початку 2020 року. І що в низці європейських мегаполісів сміттєспалювальні підприємства знаходяться в центрі цих міст, не створюючи проблем мешканцям. «Це означає, що рівень викидів не перевищує встановленої норми. Сьогодні, на жаль, норми, які є в Україні, суттєво відрізняються від європейських. І наше завдання протягом двох років зробити все, щоб рівень викидів шкідливих речовин заводу «Енергія» відповідав європейським вимогам», – наголосив голова КМДА. 

Нині вже розроблене техніко-економічне обґрунтування для встановлення на заводі сучасної системи хімічної очистки газів. Наступного року планують оголосити конкурс та протягом двох років змонтувати необхідне обладнання. Мер Києва повідомив, що модернізація підприємства-близнюка в Будапешті обійшлася в 25 млн євро, однак Київ планує значно здешевити цей процес. 

В свою чергу представник компанії «Нафтогазові технології» Владислав Скляренко розповів, що нині шкідливі викиди «Енергії» значно перевищують європейські норми. «В атмосферу викидається весь хімічний склад, який утворюється в котлах. І система очищення, що запропонована, дозволить нам досягнути європейських норм. Саме до 1 січня 2020 року ми можемо отримати показники викидів, які є на заводах в Будапешті чи Відні. Реконструкція заводу відбуватиметься за доволі стандартною схемою», – додав він. Зокрема йдеться про напівсуху систему очищення за допомогою сорбентів – вапна та активованого вугілля. 

З метою виконання Програми модернізації підприємства вже збудована перетинка між заводом та СТ «Позняки», що дало змогу передавати теплову енергію, яка утворюється в результаті спалювання, до міської тепломережі. Обсягу цього тепла достатньо для опалення та постачання гарячої води в 200 багатоповерхівках прилеглого району. 

Крім того, за 2015-2016 роки здійснено модернізацію двох котлоагрегатів, на яких замінили електрофільтри. Аналогічні роботи тривають ще на одному котлоагрегаті. До кінця 2019 -го тут здійснять капремонт всіх котлоагрегатів та електрофільтрів. Завдяки капремонту електрофільтрів викиди пилу в атмосферу зменшилися удвічі.

Перейти до спискуВерсiя для друку