Головна  →  Новини  →  19 січня 2018

У Дарницькій громаді відсвяткували Водохреща

У Дарницькій громаді відсвяткували Водохреща

Водохреща – останнє свято новорічно-різдвяного циклу, коли люди вирушають до водойм, щоб оздоровитися посвяченою водою.

19 січня християни традиційно відзначають релігійне свято Водохреща. З ним пов'язують хрещення в річці Йордані Ісуса Христа. Вважається, що вода у цей день набуває неабияких цілющих властивостей.

У давнину чоловіки вирубували з криги хрест "Йордан", виймали його і ставили поруч з ополонкою, обливали червоним буряковим соком і прикрашали. Після занурення у воду срібного хреста всіх присутніх окроплювали. На свято Водохреща, зустрівшись, пращури казали: "Христос Хрестився!", а інші відповідали: "У річці Йордані!"

І дотепер люди вірять у цілющі здібності посвяченої води. Щороку безліч сміливців стрибають у крижану ополонку з вірою, що захистяться від хвороб протягом року.

Не оминули традицію святкування Водохреща купанням у крижаній ополонці і жителі Дарницької громади всіх поколінь, від мала до велика.

З нагоди свята Богоявлення Господнього (Хрещення Господнього) 19 січня 2018 року з 12:00 до 13:00 на території Парку культури та відпочинку «Партизанська слава» відбулись водохресні купання, організовані для зручності мешканців з ініціативи Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації та за підтримки КП «УЗН» та ГО «Тут починається Київ». Була вирізана і обладнана східцями, для зручного занурення, ополонка у формі хреста у парку Партизанської слави, намети для перевдягання, місця для чаювання, зручні доріжки та підходи до води.

Перед початком заходу о. Нестор - настоятель Храму в ім'я Святого праведного Іоанна Кронштадтського прочитав святкову молитву та освятив воду озера.

Перед самою ополонкою, зібралось чимало жителів з усієї Дарниці.

Традиційно, разом з мешканцями захід відвідали керівництво Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації, депутати Верховної Ради України та Київської міської ради, представники Громадської ради.

Після освячення води усі охочі мали можливість зануритись у крижану освячену воду. Таких бажаючих було чимало.  З кожним роком їх кількість збільшується!

Свято Водохреща принесло чимало позитивних емоцій, як тим хто купався, так і тим хто за цим всім спостерігав, не наважившись зануритись у воду.

Таке святкування Водохреща стало незмінною традицією для жителів всієї дарниці. Разом з нами купалися в цей день на озерах Берковщини, Бортничів, Небрежа.

Перейти до спискуВерсiя для друку