Секція - Вишивка стрічками

Заняття веде -  Маслова Людмила Іллівна  

Вишивка стрічками - простий і одночасно дуже ефективний вид рукоділля, при бажанні кожен може навчитися.

Дивовижні, об'ємні композиції, химерна гра світла і тіні на лепестках кольорів. Здається, ми відчуваємо аромат квітів, розсипаних на тканині.

Завдання:

  1. Вивчити прийоми вишивки стрічками

  2. Створити композиції з стрічок

  3. Використовувати технологію вишивки в прикрасах, брошки, декорування речей.         

 

 Знайомство з історією

З давніх часів вузькі смужки тканини застосовувалися в повсякденному житті і господарській діяльності людей. Уже в Стародавній Греції жінки вплітали у волосся смужки тканин, щоб "оживити" свій образ. Крім того, кольоровими стрічками оздоблювали одяг і взуття.

У IV столітті почалось поширення шовкових стрічок. Ними прикрашали одяг і взуття.

Настала епоха Рококо, король Людовик XV любив вишивати і часто дарував придворним дамам милі дрібнички, виготовлені ним самим. Плаття стали об'ємними і просторими та вишитими пишними стрічками

Саме в ці часи стала особливо популярна вишивка шовковими стрічками. Спочатку знатні дами стали прикрашати свої сукні, оформляючи корсажі дрібними розочками "а ля рококо", листям і безліччю розкиданих квітів з перлинами і кришталиками. З Франції цей вид вишивки перекочував на острови Англії. А звідти розійшовся по всіх країнах колишньої Британської імперії. Разом з переселенцями зі Старого Світу він потрапив до Америки, де швидко завоював популярність. Розквіт мистецтва припав на 70-ті роки XIX століття. На той час вишивку можна було побачити не тільки на сукнях, а й на парасольках, абажурах, стьоганих ковдрах, дрібничках для дому та капелюхах.         

Техніка вишивки

Для вишивки стрічками застосовуються спеціальні голки з подовженим вушком для легкого заведення стрічки. Необхідно рівномірно натягнути тканину для цього знадобляться звичайні п'яльця. Ще потрібні нитки і ножиці.

У своїх роботах ми використовуємо стрічки з органзи, штучного шовку, атласу різноманітних кольорів і відтінків, різної ширини від 3 мм до 5 см.

Тканина повинна бути міцною і утримувати стежки. Можна використовувати різноманітні матеріали: рогожка, льон, полотно, мішковина, габардин.

Вишивка шовковими стрічками - надзвичайно популярний сьогодні вид рукоділля, що дозволяє зробити неповторним ваш одяг і аксесуари, прикрасити домашні дрібниці, зробити оригінальний подарунок.

Перейти до спискуВерсiя для друку